Beata lagar fjorton middagar på en timme

När Beata Ivarsson svimmade i bilen och körde i diket på väg till jobbet insåg hon att något var fel i hennes hektiska vardag. En väg framåt blev ändrade rutiner i köket, vilket nu resulterat i en kokbok.

”Sex timmars arbetsdag och pendelfria hemmakontor verkar vara långt borta fortfarande” skriver Beta Ivarsson i inledningen till boken ”Kokbok för livspusslare”. I väntan på de stora strukturförändringarna måste vi angripa problemet här och nu, anser hon. För henne börjar förändringen i köket. Principen hon utarbetat handlar om att laga alla veckans middagar under en timma, gärna en ledig söndag då det finns mer tid, lust och ork än en hungrig tisdagkväll. Tanken är varken ett gammalt hederligt storkok eller en massa olika rätter. Istället handlar det om att laga några rätter av samma råvaror, och dubbla mängderna.

– Grejen är att man lagar upp för fjorton middagar och lägger i frysen.

Beta ger ett exempel. Om det är rea på köttfärs köper hon hem mycket och lagar köttfärsrätter som hon fryser in. Variationen får hon tack vare den bas av andra middagar hon redan har i frysen efter tidigare matlagningsdagar, som hon kan pytsa ut emellan köttfärsrätterna.

– Du kan varva med det som redan finns i baslagringen då.

På ”äta-dagen” som Beata kallar det, tas huvudrätten fram ur frysen på morgonen. Potatis eller andra tillbehör förbereds också innan jobbet så att det bara är att värma upp på kvällen.

– Med några tomater till blir det en fin hemlagad middag på tio minuter en kvart, utan att det för den saken skull är korv och mos.

För Beata har den nya principen inneburit att hitta tillbaka till glädjen att laga mat.

– Jag hade ett matintresse från början men när barnaåren kom blev det ett sådant måste, just det att man aldrig kunde stå och njuta av att laga mat utan det skulle gå fort och gärna vara sådant som barnen kände igen och då hamnar man i det där falukorv, pommes frites eller köpt grillad kyckling. Då tappade jag lite lusten.

Den här typen av matlagning tycker hon är roligare. Hela ugnen och spisen används och det är inte bara en utan åtta lökar som ska hackas. Dessutom är familjen mer benägen att vara med när matlagning inte präglas av hunger och stress. Och mer tid frigörs på vardagskvällarna.

– Du kan leva ett annat liv tycker jag, när du lagar på det sättet.

Därför är hennes bok inte en kokbok i traditionell bemärkelse. Det är arbetssättet mer än recepten hon vill dela med sig av.

– Det är en liten genväg till hemlagad snabbmat.

Stina Hylén

Relaterade artiklar
Fler artiklar