Ballerina blir Balterina

Det verkar som om det blir mer Balterina än Ballerina framöver.

Av Chokladjätten blir det Chokladletten.

Ni får ursäkta min kanske för tidiga galghumor, men jag är inflyttad i byn och begriper inte bättre.

Dessutom är jag inte särskilt nostalgisk av mig och tycker inte att argumentet att bara för att ett företag har en 130-årig historia i en ort, så måste det för alltid förbli här, räcker.

Självklart är det vinstintresset som styr och vi kan inte göra så mycket mer än beklaga – och om vi inte gillar läget, göra det bästa av situationen.

Själv har jag alltid stört mig på det malplacerade plåtschabraket och tyckt att några feta flerfamiljshus med prislapp på många millar hade gjort sig bättre på Kexens tomt. Tänk er ett mer sammanhållet stråk från Fästningsholmen bort mot Skarpe nord som är livligt, tryggt och trevligt. Det finns idag en enda livsmedelsaffär i centrum – det borde finnas marknad för fler närlivs med postuthämtning i bottenvåningen på dessa attraktiva lyor.

Vi har en och en halv mil till bostadsbristens Göteborg. Det är det som lockar folk hit. Så varför inte erbjuda mer av det som säljer? Förutsättningarna finns ju.

Kommunen söker en stadsarkitekt för att skapa en övergripande bild av Kungälvs utveckling. Med det läge som vi verkar stå inför, borde det vara en drömsituation för en stadsutvecklare. Jag är ingen sådan själv, men tycker att om vi står inför ett fullbordat faktum att Kexen flyttar, så öppnar sig oceaner av möjligheter.

Låt Wingårdh rita några riktigt moderna kuber och locka med innerdörrar i korrugerad autentisk plåt från fabriken som stod på tomten innan och några exklusiva bastur nere vid älven så löser sig snart det andra. Kanske kan SVT göra en programserie av det där den store arkitekten talar om för alla hur rätt han har och hur fel alla andra har. Och låt det framförallt bli riktigt snordyrt så inga vanliga människor ska tro att de har någon chans att njuta av härligheten.

Kanske kan några drönare bespruta byn med nybakta kakor-essens för att bakåtsträvarna ska invaggas i tron att allt är som det en gång var så länge de kan känna doften från förr. Och rör för guds skull inte det stendöda utomhusmuseet Västra gatan.

Dags att samla ihop smulorna och visa vad Kungälv går för.

PS: Det uttalas kex, inte chex.

Hannah Björk

Relaterade artiklar
Fler artiklar