Marie och hennes kamrater ligger uppdukade på kakfatet, bilden är ett reklamfoto från 1926-1927 och var vanlig som annons i veckopressen vid denna tid. Foto: Therese Nilsson. Fotot tillhör Kungälvs Musei vänner

120 år sedan första mariekexet såldes

Fotot från förr

Du älskade Marie kom till oss för 120 år sedan, ditt namn hade du fått av den ryska storfurstinnan Maria Alexandra som 1874 ingifte sig i det engelska kungahuset. Du kom hit med skottar som skulle lära Kungälvsborna att baka.

Du blev genast populär i dina umgängeskretsar och har så blivit genom åren. Trots alla åren som har gått har du behållit din runda goda form och man blir glad när man ser dig. Du gör dig lika bra på barnkalas som elvakaffe, eller när du fick följa med till Marieberg om våren när det var dags att maja.

Med undertecknad fick du följa med på en skolresa till Grundsund i ungdomens dagar. Visst, du har gjort många resor, minns att du var med polarforskaren Andreé 1897 på hans expedition till Nordpolen. Du gör dig lika bra i din omgivning om det så står sherry, portvin, kaffe, te, saft eller ett glas mjölk på bordet. När du kommit till Sverige på 1800-talet var du ofta inbjuden på tebjudningar hos överheten i städerna.

I dina ungdomsår 1907 blev du och dina vänner också hovleverantör, en inte så vanlig titel för en kvinna från Kungälv. Du blev filmstjärna i filmen om Bohuslän som spelades in under tidigt 1950-tal och senare gjordes en reklamfilm om dig. Under din tid har du även rekommenderats mot magåkomma av det lösare slaget, då du sades kunna binda magens innehåll.

Så du är populär och har ju varit Kungälv trogen sen du kom hit för 120 år sedan och vi hoppas att du så blir i lång tid framåt. Om någon borde få en staty här i vår lilla stad så är det du Marie, du som gjort Kungälv så känd i hela Sverige, men även långt utanför dess gränser. Ett förslag kunde vara att du skulle stå där längs Strandgatan, i närheten av ditt hem och vara upplyst om mörka vinterkvällar. Som ett tack och påminnelse om att du gjorde Kungälv känt och inte bara en prick på kartan. Du kära Mariekex, vi Kungälvsbor gratulerar dig på din födelsedag och hoppas att du får många högtidsdagar till. För oss Kungälvsbor är du alltid välkommen oavsett vad vi dricker när vi smakar av dig.

Den 13 december var det 120 år sedan det första baket gjordes på Göteborgs kex. Fabriken har hela tiden funnits på samma plats i Kungälv, det är en unik händelse att en fabrik hela sin tid fått finnas kvar på sin ursprungliga plats. Men varför heter det Göteborgs kex och ligger i Kungälv kan man ju undra? När företaget grundades i Göteborg en aprildag 1888 av Carl Leopold Berggren, så var det ont om industrimark i Göteborg och den som fanns var mycket dyr. Eftersom Berggren redan ägde tomtmark i Kungälv beslutades det att fabriken skulle ligga på tomten vid älven i Kungälv.

Om det är detta eller att Göteborg var mer välkänt än Kungälv vet man säkert inte, men fabriken har trots många ägare alltid haft namnet Göteborgs Kex och funnits i Kungälv. När Mariekexet börjades bakas 1888 kostade det 1 krona och 45 öre per kilo. Idag kostar samma kex cirka 40-45 kronor kilot och det bakas cirka 1 000 ton Mariekex i år.

Conny Andersson

Relaterade artiklar
Fler artiklar