Vi nöjer oss inte med en klapp på axeln

Öppet brev från oss i äldreomsorgen.

Miguel, ditt svar till våra kollegor på Båtmansgärdet upprör oss. Därför att vi vet precis vad de går igenom då vi är i samma situation. Vi lever natt och dag, på arbetet och fritiden, med konsekvenserna av att arbeta med covid-sjuka och pandemin.

Du skriver att du är medveten om vår extrema arbetssituation och den psykiska press vi befinner oss i men gör ingenting åt det. Tvärtom. Du skriver att du även fortsättningsvis förväntar dig att vi skall göra ett lika gott arbete. Under vidriga förhållanden utan den återhämtning vi behöver mellan och under arbetspassen.

Du upphöjer vårt ansvar till skyarna och du hejar på oss när vi offrar oss för ditt och andras bästa, utan att du är villig att vare sig underlätta för oss eller visa uppskattning. På samma sätt har ”gubb-väldet” i alla tider resonerat.

Men nu är det nya tider! Moderna tider som faktiskt betyder att vi kvinnor inte längre nöjer oss med en klapp på axeln när vi får avstå från våra barn, familj och hälsa. Du behöver inte aktivera ett krisavtal för att ge oss och alla andra som sliter lite plåster på såren – det räcker att du öppnar plånboken. Och vi undrar också vad du tycker som ansvarig för äldreomsorgen, Pia Gillerstedt.

2022 kommer vi att gå och rösta. Vi som ordnar och trixar så att det skall finnas jobbarkompisar när den ena efter den andra av kollegorna faller bort för att de blir sjuka, antingen av viruset eller utmattning. Det är också våra livskamrater, våra vuxna barn och våra föräldrar som skall rösta 2022. Ingen av oss kommer att lägga vår röst på någon som svarar oss med applåder från en balkong.

Ombud och medlemmar i Kommunal KungälvSvar från Miguel Odhner (S) och Pia Gillerstedt (S): ”Vi träffar er gärna, Kommunal”