Arkivfoto

Våga prata med era söner

Att vara en sjuttonårig, glad och viljestark tjej kan enligt många vara det ultimata. Inga problem, varken ekonomiska eller sociala. En kan tro att de största problemen vi har är killar, lingonveckan eller kanske pressen inför matteprovet på onsdag.

Men för mig som 17-årig tjej är livet inte alltid så lätt. Jag får dagligen min kropp objektifierad. Det kan handla om killar som kommenterar, viskar eller som till och med tar på mig. Det kan likaså handla om äldre män som sneglar, flörtar och ger blickar. Varför skulle jag som sjuttonårig, söt tjej ens vilja se på dig. Jag kanske till och med känner dina barn eller barnbarn. Snälla håll dina ögon i styr.

Att gå igenom den rättsprocess som jag för ett år sedan gick igenom var inte lätt. Att jag under ett års tid ständigt fått vara på min vakt och att jag dagligen ifrågasatts är inte mitt fel. Det är ditt. Det är ditt fel, du som för ett år sedan tog dig rätten över min kropp. Om du känner dig träffad eller har söner, snälla prata med dem. Våga lyfta ämnet. Våga ifrågasätta. Våga. Det är aldrig för tidigt. Du har ett ansvar och det är det viktigaste du har. Tack.

OBS! Jag har skrivit ur mitt perspektiv och jag är en hetero, cis-kvinna.

Julia

Relaterade artiklar
Fler artiklar