Hyresgästerna på Dämmevägen som inte vill bo kvar efter renoveringen flyttas upp motsvarande 54,7 år i bostadskön hos Kungälvsbostäder, något som upprör insändarskribenten B S Hansson. Foto: Camilla Walldán

Kungälvsbostäder slår undan fötterna på oss som stått länge i bostadskö

I Kungälv har man ett system där man kan ställa sig i kö hos Kungälvsbostäder som är ett allmännyttigt bostadsföretag, för att så småningom komma fram i kön och få en lägenhet.   

Sedan maj 1985 har jag stått i kö, vilket innebär att jag stått i kön i mer än 11 800 dagar. Har varit mycket noga med min köplats och alltid uppdaterat som jag ska för att inte åka ur kön. Allt för att jag den dagen jag är i behov av lägenhet ska få en lägenhet i ett område som jag vill bo i, och där jag klarar av att betala hyran. Jag är pensionär sedan ett par år tillbaka. Har arbetat inom låglönearbeten som fabrik och butik. Dessutom var jag periodvis utan arbete då det var lågkonjunktur. Då tickar inte pensionssumman. Således är pensionen låg.  Nu är jag i akut behov av lägenhet. Tänkte att med så lång kötid kan det inte vara ett problem. En lägenhet bör jag få inom kort. Trodde jag.

Kungälvsbostäder har fattat beslut att byta stammar, kök och badrum på Dämmevägen 2.  Det kommer innebära hyreshöjning och ett flertal av hyresgästerna har uttryckt att de inte klarar av hyran efter att arbetena är utförda. Då får jag klart för mig att beslutsfattarna på Kungälvsbostäder beslutat att de som bor där fått 20 000 (tjugotusen) poäng i bostadskön! Det betyder att de då skulle ha stått i kön sedan 54.7 år tillbaka, det vill säga sedan första halvan av 1963.  Finns det överhuvudtaget någon person som stått så länge i kön? Det betyder att de får den lägenhet de önskar och väljer centrala hyresrätter med rimlig hyra.

Vid telefonsamtal med Kungälvsbostäder i veckan fick jag klart för mig att 16 av 27 hyresrättsinnehavare hittills anmält att de vill ha annan lägenhet. Det betyder att det inte kommer finnas en lägenhet som jag kan hyra inom lång tid. Fint att Kungälvsbostäder är generösa mot sina hyresgäster, men förstår uppriktigt inte tankegången. Var beslutsfattarna medvetna om vad detta skulle innebära för de som står i bostadskön? Nu har man slagit undan fötterna på dem som stått länge i kön just för att få en bra lägenhet.

Det finns bostadsrätter i Kungälv, men de är inte möjliga att skaffa för en pensionär i min ekonomiska situation. Jag har tagit ansvar för mitt liv genom att stå i bostadskön men det har varit till ingen nytta. Jag är ledsen och upprörd.

                                                               

 B S Hansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar