Git Andersson är konstnärlig ledare för Kungälvsbroderierna. Insändarskribenterna tycker att det är en kulturskandal att Kungälvsbor och turister inte får ta del av den skatt som broderierna utgör. Arkivfoto: Catrin Hansson

Debatt: Vem har glädje av broderierna i källaren?

Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden. Är det så valspråket lyder? I så fall förvaras hjärtat tillsammans med Kungälvsbroderierna i församlingshemmets källare.

2015 tilldelades Git Andersson och brodöserna Kungälvs kulturstipendium, 5 000 kronor, ”för sitt enträgna arbete att med nål och tråd visa Kungälvs historia i sina broderier”. Vidare sägs att de är användbara för att pedagogiskt och för alla åldrar visa Kungälvs och Bohusläns historia från vikingatid och framåt. Stipendiet var en uppmuntran av det forsatta arbetet och för att uppmärksamma deras kulturhistoriska gärning som kommer att finnas till glädje för många en lång tid framöver. Vilka har glädje av dem i nämnda källare?

Sedan de två första broderierna Medeltid I och Medeltid II ställdes ut 2006 har fem av brodöserna avlidit, bland dem initiativtagarna till broderierna, Gunilla Fransson och Verna Rydén. Låt dem som fortfarande lever i handling få bevis på att allt nedlagt arbete uppskattas.

Det är en kulturskandal att Kungälvsbor och turister inte får ta del av denna skatt, som dessa vackra och värdefulla arbeten utgör.

I väntan på ett kommande museum borde det i någon av kommunens lokaler finnas några kvadratmeter väggyta att hänga dem på åtminstone ett eller två i taget.

Barbro Waern, Vivi-Anne Robertsson, Åsa-Britt Melander, Birgitta Bäckius, Ella Åkerberg, Gun Nyberg, Ingegerd Wallin

Relaterade artiklar
Fler artiklar