Många bostadsområden i centralorten Kungälv borde få en bussförbindelse med centrum och andra områden, menar Åke Thomasson.

Varför finns det inga lokalbussar i centrum?

Varför finns det inte lokala busslinjer i centralorten? Kungälvs kommun har cirka 43 000 invånare. I centralorten bor cirka 25-30 000 personer. Jag tror inte, att det finns många kommuner i landet, med så många invånare i centralorten, som saknar lokal busstrafik (sk ”ringlinjer”).

I centralorten finns följande områden, där de boende inte har möjlighet att åka buss från sitt bostadsområde, till exempel Fontin (med kyrkogården och Nordiska folkhögskolan), Östra gatan, Tveten, Fridhem, Skälebräcke, Trankärr, Ängegärde, Kastellegårdsgatan, Iskällan, Grinden, Komarken (stora delar), Utmarksvägen, Munkegärde, Olseröd och Ulvegärde. I dessa bostadsområden bor och vistas invånare, som gärna skulle ta bussen för att kunna åka till andra delar av kommunen.

Med utbyggd lokaltrafik skulle barnfamiljer, ungdomar, pensionärer och andra kategorier i betydligt större utsträckning utnyttja möjligheten att åka kollektivt. Av egen erfarenhet kan jag nämna, att det inte är så lätt att gå uppför Fontinbacken med tunga matpaket i båda händerna. Kostnaden för kommunen, med dessa ”ringlinjer”, skulle förmodligen på sikt bli väldigt låga, då man kanske kan minska på andra kostnader t ex färdtjänst.

Till slut vill jag önska den moderate politikern, som anser att satsa 3 miljoner kronor på fria bussresor för kommunens pensionärer är att slösa med skattemedel, ett långt och bra liv. På ålderns höst kan han kanske få glädjas åt en utbyggd och väl fungerande lokaltrafik.

Åke Thomasson

Medlem i SPF Seniorerna Kongahälla

Relaterade artiklar
Fler artiklar