Kungälvs kommun har tre olika fritidskort. Foto: Charlotte Gad

Debatt: ”Utan buss ingen idé att ha busskort”

Sophie Idermark Hansson funderade i KP:s artikel den 9 januari över varför inte fler busskort har hämtats ut och säger: ”Det kan vara att en del föräldrar inte vill att deras barn ska åka för långt eller att det inte finns bussar som går där de bor.”

I vårt fall så är det just avsaknaden av buss som är orsaken. När sista bussen går strax efter fyra på skoldagar och det inte finns några bussar alls på på helger och lov, vad skall då mina två barn med ett feriekort och fritidskort till? Det är bättre att kommunen behåller de pengarna och använder dem till något som faktiskt gör nytta. Jag vet att många faktiskt hämtat ut korten trots att de inte har möjlighet att använda dem, vilket innebär bortkastade pengar.

En annan orsak till att korten inte hämtats ut är att många inte har haft möjlighet att komma till kommunhuset med så kort varsel på en vardag för att hämta dem och att det krävs giltig legitimation. Hade man vetat om att man kunde hämta ut korten i mellandagarna (sista dagen var ju egentligen den 22:a) så hade nog fler kort hämtats ut. Dessutom har informationen om detta varit rätt bristfällig, jag vet flera familjer som inte känt till att de måste hämta ut feriekorten före jul utan enbart har trott att detta har gällt fritidskorten (vilka de ändå inte haft nytta av), eller så har de missat informationen helt.

LÄS MER: Orättvist fritidskort upprör föräldrar och elever

En rättvisare och bättre lösning hade varit att sätta in 1000 kronor på ett personligt ToGo för varje barn (dela ut pengarna som värdecheckar), då dessa pengar skulle kunna användas även på eftermiddagar och helger. Man hade då också sluppit orättvisan på eftermiddagarna. Då hade mina barn åtminstone fått en chans att utnyttja förmånen genom att de kunnat åka utanför kommungränsen efter skoltid. Jag betvivlar att särskilt många barn åker upp hela summan som dagens kort kostar ändå, det vill säga en stor del av kostnaden är pengar i sjön.

Det finns en hel del för kommunen och politikerna att lära sig av detta fundamentala fiasko!

Jan

Relaterade artiklar
Fler artiklar