"Visar en kapacitetsutredning att en bandyhall måste byggas måste det göras avsevärt billigare än det liggande förslaget", skriver Gustaf Svensson. Illustration: Kungälvs kommun

Debatt: Politiskt vansinne eller partiprestige?

Efter vad jag läst har kommunstyrelsen beslutat bygga denna arena, och då kommer mina tankar på vad det blir för konsekvenser för våra kommuninvånare och övrig idrott.

Läs mer: Multiarena för issport ska byggas

Vi kan börja med att titta på hur stor bandyverksamheten är hos oss. Vad jag kommit fram till består den av följande lag: ett damlag i elitserien, ett herrlag i allsvenskan södra samt ett lag i vardera division 1-2 och 3. Sedan finns det 7 ungdomslag varav 1 flicklag. Jag reserverar mig för eventuella fel här! Detta innebär att bandyn i vår kommun utövas av cirka 25 damer elit och 25 herrar allsvenskan samt cirka 60 -75 i övriga seniorlag. På ungdomssidan är det ca 7 lag med 140 till 175 ungdomar tillsammans.

Sedan har vi konståkningen och hur många dom är vet jag ej. Men låt oss spekulera i att det kan röra sig om 250-300 ungdomar.

En multihall kommer att kosta minst mellan 200-250 miljoner kronor (mkr) som genererar en total driftskostnad på minst 15 mkr. Fritids anslag ligger idag på 35 mkr och av kommunens kostnader idag går 48 % redan till isidrotterna som endast står för 12 procent av alla utövare. Är detta rättvisa för de beslutande politikerna? Fullföljer man multihallen kommer missförhållandet fördjupas ännu mer.

Göteborgs stad som är 11 gånger större än Kungälv, kom fram till att man inte kunde motivera byggandet av en så stor och dyr anläggning för så få användare.

Jag unnar alla sporter rätt förutsättningar men det kan aldrig handla om de pengar som nu är aktuella. Vi har Ale arena endast 5 km från Skarpe Nord. Att börja i rätt ände måste vara att göra en kapacitetsutredning för den anläggningen. Kungälv skulle kunna gå in och göra investeringar i den arenan och för övriga issporter förordar jag en träningshall invid Oasen. Visar en kapacitetsutredning att en bandyhall måste byggas måste det göras avsevärt billigare än det liggande förslaget. Placeringen i Ytterby är fel.

Om ni nu vidhåller er ståndpunkt ,ni som bestämmer, anser jag att det är en så stor fråga att Kungälvsborna borde få folkomrösta om den vid nästa val. När det gällde musikskolan blev det folkomröstning och då handlade om 1/3-del av vad kostnaden för multihallen innebär.

Gustaf Svensson

Idrottsintresserad kommuninvånare

Relaterade artiklar
Fler artiklar