"Låt oss gemensamt stoppa nazisterna. Så att vi rakryggade och utan rädsla kan gå på våra gator", skriver Ulrika Winblad, ordförande Kommunal i Kungälv. Arkivfoto

Debatt: Inga nazister på våra gator!

I lördags stod nazister i hjärtat av Kungälv och spred sitt hat och hot om våld.

När nynazisterna delar ut flygblad på Västra gatan och för att senare också stå med sina fanor vid ingången till Bohus fästning – då sänds ett budskap till oss alla. Det är ett budskap bara en handfull personer står för – men som i ett ögonblick vrider tiden tillbaka. Till en av de mest fasansfulla perioderna i Europa under modern tid. En tid som de förhärligar och gör allt för att återskapa.

Nazisterna då och idag utövar våld och terror. Och vi vaggas in i den falska tron att det inte kan hända igen. I alla fall inte här i Kungälv. Men budskapet de sänder till fackliga företrädare, politiskt aktiva, arbetare, tjänstemän, invandrare, nyanlända, sjuka, handikappade, turister, judar, muslimer, kristna och till dig och mig, är att vi ska passa oss jävligt noga. Annars smäller det! Hot och våld föder rädsla. Och rädslan får oss att mumla och tiga. Tyvärr kommer vår rädsla inte att rädda varken dig eller mig.

”I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist; Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten; Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude; Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.” Pastor Martin Niemöller (1892-1984)

Men vi är många. Många! Fackligt engagerade, politiskt aktiva i alla demokratiska partier, alla våra studieförbund, alla i frivilligorganisationerna, kyrkligt aktiva, föräldrar som tränar barn av alla färger i fotboll och bandy och många fler – vi är Kungälv!

Låt oss gemensamt stoppa nazisterna. Så att vi rakryggade och utan rädsla kan gå på våra gator.

Alla kan göra något.

Ulrika Winblad

Ordförande för Kommunal Kungälv

Relaterade artiklar
Fler artiklar