"Jag hoppas att politikerna i Kungälv har en plan B för Kungälvs köpcentrum, då vi ser en global nedgång av handel i köpcentrum", skriver signaturen Gurra. Arkivfoto

Debatt: Finns en plan B för Kongahällas köpcenter?

Vi ser hur många lyftkranar som helst i Kungälv. De som har sett några hög- och lågkonjunkturer känner igen symtomen på en överhettad marknad.

När denna högkonjunkturens byggboom är färdigställt, är det lågkonjunktur och det är svårt att sälja och hyra ut. Andrahandsmarknaden är död. Vi har sett det förut.

Tyvärr har våra unga inte upplevt någon lågkonjunktur, utan lurats in i en överhettad marknad med snart sjunkande priser. Detta är en cyklisk marknad i bostäder som man med sökningar på google lätt kan identifiera om man vill utbilda sig. Tyvärr har politiker och planerare inte förstått denna cykliska förändring av marknaden, dess mindre den strukturella förändringen av samhället som de inte förstår alls.

Jag hoppas att politikerna i Kungälv har en plan B för Kungälvs köpcentrum, då vi ser en global nedgång av handel i köpcentrum.

Vi följer mycket utvecklingen i USA och där läggs ned 1000-tals köpcentrum per år, då köpkraften minskat och att Internet-inköpen ökat. Internetbolaget Amazon köpte nyligen dagligvarubolaget Whole Foods,  och aktierna på alla dagligvarukedjor sjönk som en sten. Nu sänker Amazon priserna för matvaror med 43 procent. HM har svårt att konkurrera med internetbolaget Zalando. Vilken öppen dagligvarukedja kan konkurrera med konkurrenterna på Internet? Vilka verksamheter i kommande Kungälv köpcentrum kan fylla nedlagda återförsäljarkedjor?

Hur mycket av skattemedel i Kungälv får vi betala för att skapa detta 1990-tals-köpcentrum som snart kommer att gå med förlust och stängas ned?

Nedslås icke utan hitta alternativa vägar!

Gurra

Relaterade artiklar
Fler artiklar