"När ni svänger i en korsning eller lämnar en rondell så har ni ALLTID väjningsplikt mot gående och cykelbana", skriver insändarskribenten som ett tips till alla bilister. Arkivfoto

Bilister: Det är er uppgift att se oss cyklister!

Under den senaste veckan har jag varit ytterst nära att bli påkörd tre gånger när jag cyklat till jobbet. Under våren och sommaren inte en enda gång. Folk verkar vara väldigt stressade EFTER semestern.

Några tips till er bilister:

– När ni svänger i en korsning eller lämnar en rondell så har ni ALLTID väjningsplikt mot gående och cykelbana. Det är er uppgift att se medtrafikanterna. Detta gäller särskild kvinnan i en gul koreansk småbil som körde när det fortfarande fanns gående på övergångsstället (och cyklister på cykelbanan). Tur att jag såg att hon inte tittade på övriga trafikanter, det räddade mig från en sjukhusvistelse.

– När ni har väjningsplikt vid utfart på huvudled, titta inte bara efter bilar utan även efter cyklister. Dessutom så skall ni sakta in, inte gasa när ni närmar er T-korsningen. Detta gäller särskilt kvinnan i en grå VW som fick panikbromsa och därmed lyckades missa mig med två decimeter. Hade du inte hunnit bromsa så hade jag kastats ut bland mötande trafik.

– När ni skall köra om en cyklist på vägen, vänta tills ni inte har något möte. Detta gäller särskilt hantverkaren med en mörkgrå skåpbil, som nuddade min armbåge med backspegeln när jag blev omkörd.

Jag förstår att cyklister använder vägen istället för cykelbanan, det är få bilister som tänker på att en cyklist med lätthet kommer upp i 30km/h, det vill säga de tittar inte innan de kör. Dessutom stannar man på den korsande cykelbanan vid köbildning, det är ofta lättare och säkrare att ta sig fram på vägen än på cykelbanan i stadstrafik.

Sedan ett par tips till cyklister:

– Kör inte mot rött ljus, ni riskerar faktiskt ert körkort (om ni har ett).

– Förlita er aldrig på att andra trafikanter följer trafikreglerna.

Slutligen ett tips till polisen: Vill ni visa effektivitet i er trafikövervakning så har jag ett tiotal platser på vägen till mitt jobb som ni skulle kunna övervaka. Jag lovar att ni skulle kunna stoppa många bilister. Och då tänker jag bara på de grova trafiköverträdelserna som riskerar att leda till allvarliga olyckor.

Cyklist och bilist

Relaterade artiklar
Fler artiklar