"Här skulle det enligt förhandsbeskeden bara ligga ett ”fåtal” ledningar tillsammans med rören, skriver Micael Pehrson, enhetschef på byggledningsenheten i Kungälvs kommun. Foto: Kungälvs kommun

Alla byggen och grävarbeten är unika

Svar på Mikael Waerns insändare i KP den 15 december.

Tack för dina synpunkter på vår trafikinformationssida www.kungalv.se/trafikinfo. Den har visat sig väldigt populär med över 300 prenumeranter och runt 3000 visningar per månad under hösten. Sidan är under ständig utveckling och vi tittar faktiskt på en lösning på det du tar upp. Vår tanke är att man också ska kunna anmäla sig för uppdateringar av enskilda händelser och på så sätt få det senaste om det man är extra intresserad av, exempelvis om ett visst arbete försenas. Det måste vara en smart lösning då vi redan idag lägger ganska mycket resurser på att hålla sidan uppdaterad. Vi hoppas kunna komma med mer information i frågan under inledningen av nästa år.

När det gäller utvärdering av de byggprojekt som påverkat trafiken så sker det löpande under tiden, någon avslutande utvärdering är inte planerad för tillfället.

På frågan om varför en del projekt försenas så finns det nog lika många svar som det finns projekt. Alla byggen och grävarbeten är unika. När man gör mycket, samtidigt, på en begränsad yta där dessutom dagens alla ledningar och system på och under markytan ska fungera så finns det också en risk att projekten påverkar varandra.

Innan jul avslutas också flera vägarbeten i centrala Kungälv och vi hoppas nu ha den jobbigaste trafiksituationen bakom oss även om mycket fortfarande återstår.

Jag vill avsluta med en bild på hur det kan se ut när vi gräver upp en gata. Här skulle det enligt förhandsbeskeden bara ligga ett ”fåtal” ledningar tillsammans med rören. Ledningar har lagts ner i omgångar och registreras i olika system. Att få en fullständig bild av alla ledningar och alla geotekniska förutsättningar innan vi sätter spaden i jorden kan ibland vara näst intill omöjligt, ta orimligt lång tid och vara för dyrt. Alla misstänkta elledningar måste dessutom behandlas som om de innehåller livsfarlig spänning, sådant tar tid men vi sätter alltid säkerheten i första rummet för alla inblandade.  

Micael Pehrson, enhetschef

Byggledningsenheten Kungälvs kommun

Relaterade artiklar
Fler artiklar