”Själv vill jag inte odla broccoli som ratas av insekter och andra djur för att den är för giftig. Och jag vill inte att mina barn ska äta den heller”, skriver grönsaksodlaren Lena Järvholm apropå förra veckans larm.
”Själv vill jag inte odla broccoli som ratas av insekter och andra djur för att den är för giftig. Och jag vill inte att mina barn ska äta den heller”, skriver grönsaksodlaren Lena Järvholm apropå förra veckans larm. Bild: Mathias Pernheim

Vill du att ditt barn ska få insekter eller gift i soppan?

”Själv vill jag inte odla broccoli som ratas av insekter och andra djur för att den är för giftig. Och jag vill inte att mina barn ska äta den heller”, skriver grönsaksodlaren Lena Järvholm apropå förra veckans larm.

ANNONS
|

I tisdags informerade Kungälvs-Posten om att det hittats insekter i broccolisoppan som serverats till skolor och förskolor i kommunen. Äckel är antagligen din första reaktion. Sedan kanske ilska? “Hur kan de ge mitt barn mat med insekter i!?”

Jag håller med. Jag blir också äcklad av tanken på insekter i maten. “Troligtvis kommer insekterna från fryst, ekologisk broccoli”, uppger kommunens måltidsservice. Det ska ju finnas rutiner hos odlare och i förpackningsprocessen som ska förhindra det, tänker du kanske. Det gör det också. Så klart. Och tack och lov finns det också myndigheter som kontrollerar att dessa rutiner följs. Men ändå finns det alltså insekter i broccolisoppan. Exakt vad det beror på vet vi ju inte, kanske ett helt vanligt mänskligt misstag. Det spelar ingen roll. De har hamnat i soppan och där vill vi inte ha dem.

ANNONS

Men! Nu ska jag utmana dig lite. Tänk om de där insekterna, oavsett hur äckliga de är, också är ett bevis på att broccolin i fråga inte är så giftig att ingen (förutom vi människor då) vill äta den? Det handlar alltså om ekologisk broccoli. Det innebär bland annat att den har odlats utan besprutning med olika bekämpningsmedel. Vilket också betyder att den är en festmåltid för diverse olika djur, stora som små.

Vill vi vara helt säkra (nåja, så säkra vi någonsin kan bli) på att inga insekter hamnar på våra barns tallrikar i fortsättningen så borde vi välja icke-ekologiskt odlad mat istället. Men om vi väljer bort insekter väljer vi också till bekämpningsmedel - pesticider som det finns alldeles för lite kunskap om vad de faktiskt gör med människokroppar. Gissningsvis inget som kan anses fördelaktigt.

Som småskalig grönsaksproducent har jag egen erfarenhet av hur många andra som också gillar broccoli. Det är faktiskt en av de grödor som är allra svårast att skydda från diverse insektsangrepp. Så pass att jag odlar den under ett mycket finmaskigt nät hela säsongen. Det betyder också att den potentiellt behöver mycket bekämpningsmedel för att få vara helt “i fred”.

Jag försöker lära alla mina kunder att några små gnagmärken eller i värsta fall en insekt som följer med grönsakerna hem faktiskt ska ses som något bra. Lite som en kvalitetskontroll. Ett godkännande av moder jord. Mitt insektsnät är ingen garanti för att inte någon ändå lyckas komma åt att smaka. Själv vill jag nämligen inte odla broccoli som ratas av insekter och andra djur för att den är för giftig. Och jag vill inte att mina barn ska äta den heller.

Givetvis ska det inte finnas insekter i barnens mat men soppan kan ändå kokas ner till följande fråga: insekter eller gift i maten och i barnens kroppar, vad väljer du?

Lena Järvholm

Förälder och småskalig grönsaksproducent

LÄS MER:Kanonsommar i sikte – i alla fall för mördarsniglarna

LÄS MER:Lena i Vävra får årets hållbarhetsstipendium: ”Hjälper mig att driva företaget vidare”

ANNONS