Foto taget 27 april 2024 på en 14,6 ha kalhuggning i Svartedalens Naturreservat och Natura 2000-område. Flera långt över 100 år gamla granar och tallar fanns. Gjordes under häckningstid, skriver Naturskyddsföreningen i Kungälv.
Foto taget 27 april 2024 på en 14,6 ha kalhuggning i Svartedalens Naturreservat och Natura 2000-område. Flera långt över 100 år gamla granar och tallar fanns. Gjordes under häckningstid, skriver Naturskyddsföreningen i Kungälv. Bild: Privat

Vi måste bruka skogen på ett hållbart sätt

För att få ekosystemen att fungera långsiktigt måste skogsbrukets ekonomiska mål ska vara rimligt och inte bara handla om att maximera produktionen, skriver Naturskyddsföreningen i Kungälv.

ANNONS
|

Omkring 70 procent av Sveriges yta är täckt av träd. Trots det har Sverige försvinnande lite av det vi brukar kalla “riktig skog”, med gamla träd, mossor, lavar, svampar, döda träd, omkullfallna stammar och ett rikt djur- och växtliv. Stora delar av våra skogar är skadade eller förstörda. Sedan 1950-talet har drygt 60 procent av de svenska skogliga ekosystemen blivit kalavverkade. Det är en utveckling som fortsätter än i dag, eftersom endast sex procent av den produktiva skogsmarken är formellt skyddad.

Skogar utgör hem åt otaliga djur och växtarter, vilket gör dem viktiga för den biologiska mångfalden. Men det intensiva skogsbruket har fragmentiserat och förstört många arters livsmiljöer, vilket gör att allt fler skogslevande arter i dag är hotade. Enligt Artdatabanken är 4746 arter i Sverige rödlistade – och drygt 50 procent alla rödlistade arter förekommer i skogen.

ANNONS

Skogsbruket ska vara effektivt, men måste samtidigt ta med alla kostnader i beräkningen. Naturnära skogsbruk bygger på principen om minimal inverkan är att föredra framför maximala resultat. För att få ekosystemen att fungera långsiktigt måste skogsbrukets ekonomiska mål ska vara rimligt och inte bara handla om att maximera produktionen. Det innebär att åtgärder såsom markberedning undviks, vilket också minskar kostnaderna. Varje skogsskötselåtgärd måste ha en direkt fördel, såsom högre naturvärden i produktionsskogen, högre kvalitet på virket eller att bara avverka mogna träd. Att följa dessa principer gynnar inte bara skogen – det gynnar även skogsägaren, eftersom det ökar värdet av skogen och ger en direkt inkomst.

Gammelskogar förstörs – för att tillverka kortlivade produkter. Bättre att användas för långlivade produkter som binder kolet till exempel bygga trähus.

FN:s mångfaldspanel IPBES slår fast att förlusten av biologisk mångfald är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Vi måste skapa bättre förutsättningar för kommande generationer.

Naturskyddsföreningen i Kungälv

LÄS MER:Håll Bryssel borta från den svenska skogen

LÄS MER:Sverige måste själva få bestämma över skogsbruket

LÄS MER:Brukad skog behövs för klimatet

ANNONS