Cajsa skriver en replik till Miguel Odhners (S) insändarsvar med rubriken <a href="https://www.kungalvsposten.se/asikt/staden-ska-bli-gronare-skonare-och-lugnare-.823fba00-1464-4cb0-a343-aa668a830609" id="link-3f4a993e7278cf13716655ec33a3facf">"Staden ska bli grönare, skönare och lugnare"</a>.
Cajsa skriver en replik till Miguel Odhners (S) insändarsvar med rubriken "Staden ska bli grönare, skönare och lugnare". Bild: Kristian Johansson

Stadsbilden kommer påverka hur vi lever våra liv

Replik till Miguel Odhners (S) insändarsvar med rubriken "Staden ska bli grönare, skönare och lugnare".

ANNONS
|

Att en stad behöver utvecklas är givet, och jag har ingenting emot bebyggelse eller handel som sådan. Jag uppskattar också att vi har ett utbud av butiker, en food hall och några tappra lokala aktörer som försöker hänga i. Det är på sättet utvecklingen sker som oroar mig. Det saknas ett djupare perspektiv, nästintill en beteendeanalys. Vilka är Kungälvsborna idag och vilka önskar de vara framöver? Stadsplaneringen har en direkt inverkan på oss invånare och våra beteenden. Därav ”det som sker nu sätter tonen för vilken typ av stad Kungälv kommer bli”.

Jag önskar nu bara påminna om något så självklart som att allt vi gör får konsekvenser. Genom att förlägga handel och restauranger intill E6 har andra delar av stadskärnan blivit mindre eftertraktade. Vi har ett fint stråk vid älven, men inget ytterligare som lockar mig dit. Jag har blivit bortlockad, inget jag egentligen valt själv, men jag är en lättpåverkad varelse. Nu vill jag i stället kunna hoppa av bussen, köpa take away på KC och avnjuta den i närmiljön, gärna i solen och utan buller. Få möjlighet att befinna mig i ett sammanhang utan några egentliga krav, på en plats med jämlikar där jag kan vara en i mängden. Exempel på konsekvenser som uppstått, och önskemål de medfört.

ANNONS

Människan är på många sätt komplex, men ibland väldigt simpel. Vi kommer troligen att välja lättillgängliga Max framför mindre tillgängliga Västra gatan. Saknas bra bussförbindelser, gång- och cykelbanor tar vi hellre bilen. Finns en snabbare genomfart över Konghällatomten, då väljer vi den. Finns det inga självklara ytor som inbjuder till social interaktion åker vi i stället hem. Vi påverkas även på ett djupare plan. Exempelvis, ju färre naturliga mötesplatser vi skapar desto mer ”tillbakadragen” kommer troligtvis den framtida Kungälvsbon bli. Tvärtom skulle det kunna bidra till en mer utåtriktad befolkning. Och det är framför allt det här som jag vill trycka extra på. Besluten påverkar inte enbart stadsbilden, de formar även invånarnas beteenden och levnadssätt nu och framöver. Ett minst sagt viktigt uppdrag.

Cajsa

LÄS MER:Gör något bättre av Kungälvs skyltfönster vid sjukhuset

LÄS MER:Snabbmatskedja till Kungälv - ska ligga vid sjukhuset

ANNONS