<strong id="strong-25e6392caa642d7b5f4977fce5fb4816">Stefan Svensson (KD), regionråd, menar att sänkta bränslepriser främst gynnar låginkomsttagare. </strong>
Stefan Svensson (KD), regionråd, menar att sänkta bränslepriser främst gynnar låginkomsttagare. Bild: Adam Ihse/TT

Slagordspolitik som har lite med verkligheten att göra

Stefan Svensson (KD), regionråd, replikerar på Tobias W, LO-fackens ordförande i Kungälv, angående hans tidigare replik om att välfärden slaktas medan högern sänker skatten.

ANNONS
|

När Tobias W (LO) går till storms mot att Kristdemokraternas löfte om sänkta bränslepriser verkställts nämns inte med ett ord att det främst är låginkomsttagarna som är de stora vinnarna. Tvärtom ägnar han sig åt en slagordspolitik som har lite med verkligheten att göra, men som passar in när arbetarrörelsens fackliga del springer det socialdemokratiska partiets ärenden. Gräsrötterna i LO, där antalet socialdemokrater för övrigt fortsätter att minska, lär vara betydligt mer nöjda med sänkta bränslepriser än vad Tobias W är.

Lagändringen som trädde i kraft 2024 innebär att den så kallade reduktionsplikten för bensin och diesel sänks. Den tidigare beslutade höjningen till 40 % för diesel respektive 12,5 % för bensin blir alltså inte av. Istället sänks reduktionsplikten för båda drivmedlen till 6 % under åren 2024-2026. Även efter sänkningen av bränslepriserna, där merparten utgörs av en sänkning av reduktionsplikten, är bränsleskatten på bensin vid pump ca 51 %. Att Tobias W inte tycker detta är tillräckligt högt är uppenbart.

ANNONS

Sänkningen av bränslepriserna innebär att svenska löntagare nu till större del betalar för bränslet vad som är gängse för löntagare i övriga Europa. Sverige ska definitivt ta sin del av ansvaret vad gäller klimatpolitiken. Men att kraftigt avvika från omvärlden har ringa effekt på klimatet och lägger en orimlig börda på löntagarna.

För att sedan bemöta några av alla de påståenden Tobias W slänger ur sig kan vi konstatera att han har fel när han påstår att statsbidragen till kommuner och regioner sänkts. De har tvärtom höjts, dock inte till den nivå Tobias W önskar. Hade han fått som han velat hade de eldat på den inflationsbrasa som nu verkar vara i avtagande.

Lika fel har Tobias W när han påstår att det pågår en välfärdsslakt. Sverige ligger alltjämt bland de länder som tar ut mest skatt bland OECD-länderna. Det som krävs för att komma ur den svacka vi nu befinner oss i är att inflationen inte tillåts öka. Faller den kommer även räntorna att gå ner och reallönerna kommer öka med ökad köpkraft som följd. Så möjliggörs en positiv konjunkturutveckling med fler arbetade timmar och ökade skatteintäkter som följd. Så slår vi också vakt om den svenska välfärden!

Stefan Svensson (KD), regionråd, Västra Götalandsregionen

ANNONS