För oss är det uppenbart att ”skola” och ”kultur” dragit nitlotter i de styrande partiernas budgetarbete, skriver musiklärarna på Ytterbyskolan.
För oss är det uppenbart att ”skola” och ”kultur” dragit nitlotter i de styrande partiernas budgetarbete, skriver musiklärarna på Ytterbyskolan. Bild: Kristian Johansson

Rektorerna på Ytterbyskolan har inget handlingsutrymme

För oss är det uppenbart att ”skola” och ”kultur” dragit nitlotter i de styrande partiernas budgetarbete, skriver musiklärarna på Ytterbyskolan.

ANNONS
|

Vi lovade återkomma efter vårt möte med de styrande politikerna gällande den tuffa ekonomiska situationen i Kungälvs skolor och musikklassernas vara eller icke vara. Tyvärr ställdes detta möte in. Vår intention har varit att informera så att alla får ta del av korrekt information och så att beslut som fattas är väl underbyggda. Efter att ha lyssnat på de styrande partiernas utläggningar om Ytterbyskolans musikklasser under kommunfullmäktigemötet den 14 december måste vi dock beklaga att vi inte fått möjlighet att träffa er och berätta om vår verksamhet då kunskapsluckorna om vad vi gör tydligt är mycket stora.

Vi vill rikta ett stort tack till oppositionen som vi fick möjlighet att träffa den 19 december. Representanter från alla oppositionspartier deltog och vi är mycket glada att vi, tillsammans med Monica Lindgren och Jan Eliasson, fick möjligheten att berätta om vår verksamhet och vinsterna med att denna typ av verksamhet finns i Kungälv.

ANNONS

Frågan om vem som bär ansvaret för musikklassernas nedläggning fortsätter diskuteras och det känns angeläget att förtydliga några saker. När rektorer sitter med en arbetsmiljöanmälan på sitt bord finns det inga möjligheter att ekonomiskt prioritera något annat än att åtgärda denna, även vi, som jobbar i den verksamhet som är på väg att läggas ner, förstår detta. Extra tydligt blir det när man inser att den ekonomiska ramen som orsakade anmälan, och inom vilken man nu förväntas åtgärda problemet utan att tillföra ytterligare medel, redan från början var alldeles för liten. Vi har dock vid upprepade tillfällen hört våra rektorer uttrycka ”om de ekonomiska förutsättningarna fanns skulle vi göra mer av det som musikklassernas verksamhet är och står för, inte mindre”. Det är därför uppenbart för oss att det handlingsutrymme som de styrande partierna skrivit om ska finnas inom varje verksamhet inte existerar.

I samtal med elever och lärare på Ytterbyskolan har vi hört Miguel Odhner säga att han ”delat ut alla pengar han har” och ”att de styrande partierna inte sparar på skolan”, läs ”vi har gjort vårt budgetjobb och nu är det upp till varje enskild verksamhet att leverera”. Vi har inget problem med att alla pengar är utdelade, tvärtom är det något vi förväntar oss av ansvarsfulla politiker, men vi ställer oss dock frågande till hur dessa pengar är fördelade. För oss är det uppenbart att ”skola” och ”kultur” dragit nitlotter i de styrande partiernas budgetarbete.

Nu är 2024 här. Vi kommer fortsätta kämpa för att få de styrande partierna att förstå vikten av, för våra barn och ungdomar och Kungälvs framtids bästa, att den budget som ligger omfördelas.

Musiklärarna på Ytterbyskolan

David Olsson, Patrik Tammelin och Peter Lange

LÄS MER:Viktigt för hela Kungälv att det finns musikklasser

LÄS MER:Roxana är elevernas trygghet på Munkegärdeskolan

LÄS MER:Monica Carhult Karlsson tar över som skolchef

ANNONS