LO vill inte se en arbetsmarknad där människors inkomst beror på ägarens eller chefens humör, skriver Tobias Wallin.
LO vill inte se en arbetsmarknad där människors inkomst beror på ägarens eller chefens humör, skriver Tobias Wallin. Bild: Sanna Tedeborg

Musk ska inte bestämma svenska löner och villkor

I över fyra månader har IF Metalls medlemmar strejkat på Teslas verkstäder i Sverige. Läget är låst.

ANNONS
|

Konflikten handlar om ifall den svenska modellen ska gälla, där fack och arbetsgivare gemensamt sätter spelreglerna för svensk arbetsmarknad via kollektivavtal. Eller om det är Elon Musks ensidiga nyckfullhet som ska avgöra villkoren? I Sverige är lagstiftningen anpassad efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

De flesta svenska löntagare jobbar med skydd av kollektivavtal, ett golv för löner och villkor. Nästan alltid ingår avtalspension, försäkringar och olika stöd vid behov. Kanske en extra semestervecka? Utan kollektivavtal bygger alla överenskommelser på arbetsgivarens goda vilja. Ibland kan det innebära hyfsade villkor. Men de kan ändras när som helst.

LO vill inte se en arbetsmarknad där människors inkomst beror på ägarens eller chefens humör. Vi vill inte ha osäkra anställningar eller att vinsterna med kollektivavtal försvinner.

ANNONS

Sedan huvudavtalet 1938 mellan arbetsgivare och LO har svensk ekonomi präglats av stabilitet och förutsägbarhet. Resultatet har blivit stor tillväxt och ett modernt välfärdssamhälle. Det har gett svenska arbetare bra löner och villkor. Utvecklingen av materiell standard är häpnadsväckande.

Men den svenska modellen är satt under hård press. Arbetare tvingas till osäkra anställningar med anställning per timme vid behov, till ”egenanställningar”. Mindre nogräknade arbetsgivare använder arbetskraft från utlandet och betalar löner långt under svenska kollektivavtal.

Detta innebär en risk för alla löntagare. Om inte IF Metall och andra fackförbund lyckas försvara den svenska modellen och arbetsgivarnas organisationer inte vill rädda stabiliteten och förutsägbarheten. Då påverkas de grundläggande förutsättningarna på arbetsmarknaden för alla löntagare.

Det är helt enkelt typiskt svenskt med kollektivavtal. En modell som tillåter arbetsmarknadens parter och politikerna att vara lagom nöjda. Det blir inte perfekt för någon men tillräckligt bra för alla.

Att tillåta en amerikansk multimiljardär att bryta 85 år av framgång för svensk arbetsmarknad är naturligtvis helt befängt. Han ska inte få bestämma själv.

Därför stöttar vi den svenska modellen, vi försvarar kollektivavtalen och vi kämpar med IF Metall i konflikten mot Tesla.

Tobias Wallin Ordförande med Styrelse LO-facken i Kungälv

LÄS MER:LO-medlemmar anger inte!

LÄS MER:Regeringen försöker försvaga uppdraget som skyddsombud

ANNONS