Lokalproducerat – Mängder av fina varor från närområdet

Öl, sillar, såser och grönsaker – det finns ett gediget utbud av lokalproducerade produkter i City Gross hyllor.

– Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda våra kunder ett växande utbud av de fina varor som producenter i vårt närområde har att erbjuda, säger Kenneth Hult, butikschef.

Hantverksöl från inlands

Inlands bryggeri finns sedan 2017 i nya varvslokaler på Koön. Inland är det gamla namnet på den region som en gång omfattade i stort sett hela södra Bohuslän.

– Vi är ett hantverksbryggeri och har satsat på vår produktionsmiljö med utrustning i toppklass. Vi brygger vår öl med omsorg och mycket engagemang. Etiketterna på våra flaskor berättar om spännande tider och händelser i trakten. Kopplingen till vår lokala historia görs även under visningar och andra evenemang, säger Louis Hedberg, VD och en av grundarna till Inlands bryggeri.

Från starten erbjöd de fyra starköl – en ljus lager, en klassisk lager, en red ale och en dubbel IPA. Under 2018 kom Lasse Maja klass II lager som säljs på City Gross sedan dess och blivit mycket populär.

– Nu lanserar vi en ny klass II-öl; Kungliga Marstrands ljusa lager. Den bygger på vår mycket omtyckta starköl med samma namn. Den är frisk och mjuk, med lätta honungstoner och en mild doft av knäck. Kungliga Marstrands Klass II passar utmärkt till panini, grillad kyckling, sushi, sallader och lättare ostar som till exempel chèvre.

– Vi brygger all öl för hand, använder enbart kvalitetsråvaror och försöker alltid värna om vår miljö. En del av humlen hämtar vi från Rörmossens Humlegård norr om Kungälv. Jästen används av den lokala bagaren, maltresterna blir till djurfoder hos en bonde i närheten. Vi har ett tydligt lokalt fokus och det känns bra att vi kan hjälpa varandra på detta sätt, säger Louis Hedberg.

 

Sill, sallader och såser

Prinsens sill & sallader är ett familjeföretag och ligger bara ett stenkast från City Gross. De är en av de största lokala leverantörerna till butiken. I sortimentet ingår en rad olika såser, sallader och sillar av hög kvalitet.

– Våra färska råvaror gör produkterna unika, du känner stor skillnad i smak. I salladerna hittar du mer skaldjur med fin konsistens och vår egna majonnäs som utgör grunden är mycket god i sig. Vår sill går nästan direkt från havet ner i burken, med en liten mellanlandning i vår egen lag, säger Marcus Holmström, VD på Prinsens sill & sallader.

De är personligt engagerade i butikerna de levererar till och förutom att komma med leveranser två gånger i veckan plockar de själva upp i hyllorna.

– Till midsommar kommer vår nyhet ”drömsill” som är en krämig variant och måste smakas! Vi har också en het sås som rekommenderas varmt, den passar till både fisk, kött eller som hamburgerdressing – perfekt tillbehör för sommarens grill.

Sill är en populär sommarlunch som går snabbt och är billigt. Prinsens sill & sallader samarbetar med Sillens helg och producerar årets vinnarsill som i år blev en thai-inspirerad sill från Shanti Shanti. Den hittar du på City Gross i Ytterby.

– Till sommarens picknick kan jag också rekommendera våra olika röror och sallader som till exempel tonfisksalladen – jättegott i en baguette.

 

Grönsaker från hoffrekullen och gällenäs

Hoffrekullens handelsträdgård ligger i Romelanda strax utanför Kungälv. Där odlar Glenn och Ann Ericsson tomat, gurka, spetspaprika och chili med omsorg om miljö och produkterna. Deras produkter är märkta med kvalitetssymbolen svenskt sigill, som garanterar ett välskött företag med miljövänlig inriktning. Exempel på detta är att växthusen, på cirka 7 000 kvm, värms upp med miljövänlig flis och pellets. Nyttodjur används för att bekämpa skadedjur och humlorna pollinerar blommorna. Hoffrekullens handelsträdgård erbjuder ett brett sortiment av tomater i olika smaker, former och färger. Förutom 50 sorters olika tomater odlar de också gurka, minigurka, spetspaprika, chili, melon och aubergine.

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som ligger vid Brålanda nära Vänern. Det drivs av paret Anette och Peter van Schie. De odlar tomat, gurka, aubergine, spetspaprika, chili med all den omsorg som kommer naturligt när man, med deras egna ord, ser odlandet som ”en livsstil”. Fokus ligger på smak och arom och de undviker konsekvent alla former av kemiska och ekologiska gifter.