Kungälvs-Posten
Lördag, 20 januari 2018

Snart släpps fler lägenheter i Kongahälla

Nästa år är det säljstart för fler bostadsrätter i Kongahälla och först ut är Riksbyggens lägenheter för seniorer.

– Det ramlar in intresseanmälningar varje dag, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig.

Totalt planeras det för cirka 900 bostäder i Kongahälla. Cirka 500 av dem är bostadsrätter som byggs av JM och Riksbyggen.

– Det känns som att det hela tiden varit ett stort intresse. Kungälv har sin egen marknad men drar även folk från Göteborg. För kanske framförallt människor i norra Göteborg kan det vara naturligt att flytta hit, säger Karin Ekström på Riksbyggen.

När de släppte 81 lägenheter i Brf Vildvinet sålde de slut väldigt snabbt. Karin Ekström tror på en stark försäljning även nu.

– Vi har fått in många intresseanmälningar, säger hon.

Seniorlägenheter

Nästa område som släpps är Brf Blåregnet som består av 46 seniorlägenheter. Säljstarten beräknas till mars 2018.

– Minst en av de boende ska vara över 55 år vid inflyttningen. Det är mycket fokus på gemenskap och det ska vara enkelt att åldras där, säger Karin Ekström.

Senare under 2018, runt sommaren, är det säljstart för 70 lägenheter i Brf Murgrönan. Karin Ekström tror att det kan locka en del yngre köpare.

–  Vi har en del smålägenheter där. Med närheten till köpcentrumet, balkong ut mot torget och kort avstånd till resecentrumet tror jag absolut det kan locka den målgruppen, säger hon.

Något lägre säljtakt

Enligt Svensk mäklarstatistik har priserna i Kungälv, från att stadigt ha ökat, stannat av lite de senaste månaderna.

– Vi följer utvecklingen men jag känner mig inte så orolig just för Kungälv. Man kanske kan räkna med något lägre säljtakt, men det är nog bara normalt, säger Karin Ekström.

För JM:s del pågår försäljning av lägenheter i kvarteret Borggården.

– Vi har haft säljstart på samtliga våra 137 lägenheter där och i dagsläget är det bara 15 kvar. Det är ett fantastiskt resultat. Vi har den första inflyttningen i januari 2019, säger projektledaren Christian Lindskog.

Har ni märkt av någon förändring på bostadsmarknaden?

– Inte i detta projektet och inte generellt i Kungälv egentligen.

Han tror att bostäderna blir attraktiva eftersom de byggs upp i ett nytt område.

– När vi sålt har vi sett att det är mycket förflyttning inom kommunen. Det är en hel del äldre som vill ha lägenheter i ett bra läge och resecentrumet och direktbussar in till Göteborg är helt avgörande. Köpcentrumet har också en stor dragningskraft, säger han.

I nästa steg ska JM bygga 145 lägenheter och säljstarten på dem blir i april eller maj.

Elvira Linderot

Fakta: Här byggs det i Kongahälla

Kungälvsbostäder har byggt 71 hyresrätter som hade inflyttning under hösten 2017.

Förbo planerar att bygga cirka 100 hyresrätter. I den första etappen har de byggt 65 hyresrätter som hade inflyttning under hösten 2017. I den andra etappen bygger de 31 lägenheter med beräknad inflyttning från januari 2019.

Balder bygger cirka 130 hyresrätter. Preliminär inflyttning är sommaren/hösten 2018.

Riksbyggen bygger totalt 270 bostadsrätter. Etapp 1, Brf Vildvinet, består av 81 lägenheter som är slutsålda och har inflyttning hösten 2018. Etapp 2, Bonum Brf Blåregnet och Brf Murgrönan, har säljstart våren/sommaren 2018. I etapp 3 planeras för cirka 60 lägenheter med säljstart under 2019/2020.

JM bygger totalt 230 bostadsrätter. I kvarteret Borggården blir det 137 bostäder varav ett fåtal finns kvar till salu. I nästa steg bygger JM 145 lägenheter med preliminär inflyttning i slutet av 2020. Säljstarten på dem blir i april eller maj 2018.

Relaterade artiklar
Fler artiklar