Kungälvs-Posten
Söndag, 18 februari 2018
Arkivbild

Ny teknik ska räkna tågpendlare i Kungälv

Från första januari i år inför Västtrafik ett nytt system där varje passagerare på tågen på bland annat Bohusbanan ska räknas. Syftet är att få mer tillförlitlig statistik över resandet.

Framöver kommer det bli tydligare hur många som åker till och från bland annat kungälv med tåg. Det efter att Västtrafik med partnerföretag har infört ett nytt system för att räkna antalet passagerare på tågen.

Tidigare har företaget baserat statistiken kring resandet efter hur många som stämplar eller registrerar sin resa.

– Det har fungerat bra tidigare. Men de senaste åren så är det allt fler som inte stämplar vilket har gjort att felmarginalen har ökar. Med det nya system får vi en väldigt exakt mätning, säger Kristian Lans som är presschef på Västtrafik.

Under 2016 testades system och sedan första januari är det i bruk. Det bygger på att man installerat ljussensorer vid ingångarna på tåget vilka registrerar passagerarna som på tågen.

– Det är viktigt inte minst för våra partnerföretag eftersom de till viss del får ersättning utifrån hur många som reser, säger Lans.

De nya, mer exakta siffrorna, väntas inte bli klara förrän senare i vår och först då kan man se hur många som faktiskt reser med tågen i Västtrafiks område.

Tanken är att sensorerna ska finnas på de flesta tåglinjer som Västtrafik trafikerar. Däremot kommer inte det nya systemet att påverka biljettpriserna enligt Västtrafik.

Kajsa Lind

Mats H Ljungqvist

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar