Kungälvs-Posten
Onsdag, 21 februari 2018
En lastbil blev påkörd av ett godståg på den obevakade övergången i Skårby. Arkivfoto: Linus Olsson

Det orsakade den svåra tågolyckan

Godståget signalerade med tutan men kolliderade i juni förra året med en lastbil vid en oskyddad plankorsning mellan Ytterby och Kode. Nu är Trafikverkets utredning om orsaken till olyckan klar. 

Det var på morgonen den 23 juni förra året som ett godståg och en lastbil kolliderade vid den obevakade järnvägsövergången mellan Ytterby och Kode. Godståget signalerade flertalet gånger med tutan men trots det körde lastbilen rakt ut i spåret och de kolliderade. Lastbilen välte vid olyckan och föraren klämdes fast och fördes till sjukhus i ambulanshelikopter med allvarliga skador. 

Nu visar Trafikverkets egen utredning, som alltid görs vid allvarliga händelser, att huvudorsaken till olyckan var att lastbilschauffören brast i uppmärksamhet. 

I rapporten konstaterar myndigheten också att skyddet i den aktuella korsningen varken uppfyller gamla eller nya krav. Enligt de senaste riktlinjerna borde korsningen ha bommar. Men den enda åtgärd som gjorts sedan olyckan inträffade är att man satt upp en id-märkning i korsningen så att man kan ange var olyckan inträffat. En kontroll och förslag på åtgärder för obevakade övergångar är dock beställd. 

Tåget innehöll inget farligt gods när det kolliderade och lokföraren skadades inte fysiskt men chockades vid händelsen. Eftersom rälsen skadades vid olyckan stod tågtrafiken mellan Göteborg och Stenungsund stilla i flera timmar. 

Emma Hellström

redaktion@kungalvsposten.se

.

Relaterade artiklar
Fler artiklar