Kungälvs-Posten
Lördag, 20 januari 2018
"Köper man en lite finare gravlykta är det väldigt lätt att den får ben och försvinner", säger Mikael Osberg, kyrkogårdsföreståndare på Skogskyrkogården. Arkivfoto
"Köper man en lite finare gravlykta är det väldigt lätt att den får ben och försvinner", säger Mikael Osberg, kyrkogårdsföreståndare på Skogskyrkogården. Arkivfoto

Allt vanligare med stölder på kyrkogården

Tyvärr finns det de som kanske får en trist överraskning efter Alla helgons dag när de tittar till graven som de smyckat ut. Stölder av dekorationer och utsmyckning blir allt vanligare.

I Kungälvs-Posten i tisdags skrev en kvinna en insändare om att hennes mamma upptäckt en stöld på pappans grav. En nyköpt kruka med blommor var borta.

– Jag pratade med kvinnan och hon frågade förstås om det var vi som tagit bort dem, men det var det inte. Tyvärr stjäls det mer och mer. Köper man en lite finare gravlykta är det väldigt lätt att den får ben och försvinner, säger Mikael Osberg.

Men även om stölder på gravar och kyrkogårdar förekommer, är det svårt att bevisa vem det är, även om personalen skulle råka stöta på tjuven.

– Om någon flyttar en blomma från en grav kan vi ju inte veta om det är gravrättsinnehavaren eller inte. Men vi har faktiskt tagit en tjuv på bar gärning, en man som snodde blommor ur minneslunden. Jag tror det var fredagen innan Mors dag. Min kollega försökte stoppa honom men tjuven höll på att köra på honom med bilen, säger Mikael Osberg.

Han vill dock betona att de flesta som rör sig på Skogskyrkogården är ärliga besökare.

– Jag tror vi är ganska förskonade ändå. Det finns många ärliga människor här som lämnar in upphittade saker, säger Mikael Osberg.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar