Kungälvs-Posten
Lördag, 20 januari 2018

500 besökare väntas till Skogskyrkogården

En av årets största helger på kyrkogårdarna står för dörren. Alla helgons dag infaller på lördag och under helgen väntar man fullt med besökare på Skogskyrkogården i Fontin.

– På en helg är det ungefär 500 personer som kommer in till oss och dricker kaffe, sedan är det många som besöker graven och åker direkt, men de vet vi inte säkert hur många det är. Parkeringen räcker inte till. Om man kan är det bra att promenera hit, säger Mikael Osberg, kyrkogårdsföreståndare på Skogskyrkogården.

Eftersom det är höstlov har många varit här och besökt kyrkogården under vardagarna. Vissa besökare är mor- och farföräldrar med barnbarn, andra är på besök några dagar i hemstaden. Hela veckan har det varit en strid ström av besökare, men allra flest väntas på lördag.

– Många kommer på dagen och gör i ordning graven och återvänder sedan på kvällen för att se hur vackert det är, säger Mikael Osberg.

Han brukar alltid försöka stanna till mörkret faller för att se alla tända gravljus. Skogskyrkogården har 3000 gravrätter, och det blir därför många ljus.

– Det är nästan en magisk känsla och håret reser sig på armarna. Det är väldigt vackert, säger han.

Oktober ut har 12 personer om dagen arbetat med skötseln av kyrkogården för att snygga till grönytorna och hålla rent gravarna från löv. Svenska kyrkan i Kungälv-Ytterby församling har hand om 600 skötselgravar, som ska smyckas ut med dekorationer.

– Det ingår i avgiften. Dekorationen består av granris, kottar och något färgat inslag, säger Mikael Osberg.

På Ebbas blommor i Kungälv har man också bråda dagar inför Alla helgons dag. Det är den tredje största försäljningshelgen efter jul och alla hjärtans dag. Vanligast att köpa är kransar och gravkullar.

– Många vill göra fint och vill lägga en extra peng eftersom det är ett fint hantverk. Vi tillverkar våra kransar själva och har fått köpa in lite extra eftersom efterfrågan ökat. Redan förra veckan märkte vi en liten ökning, säger Elin Tollesson.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar