Kungälvs-Posten
Lördag, 20 januari 2018
Hjärtstartaren är självinstruerande och talar om hur du ska göra. Finns det ingen hjärtstartare så kan man sätta händerna mitt emellan personens bröstvårtor och trycka ganska hårt i en takt av ca hundra tryck per minut. Det motsvarar takten i låten Stayin´alive som man kan tänka inne i huvudet, förklarar Åsa Högstedt.
Hjärtstartaren är självinstruerande och talar om hur du ska göra. Finns det ingen hjärtstartare så kan man sätta händerna mitt emellan personens bröstvårtor och trycka ganska hårt i en takt av ca hundra tryck per minut. Det motsvarar takten i låten Stayin´alive som man kan tänka inne i huvudet, förklarar Åsa Högstedt.

300 Kungälvsbor har blivit sms-livräddare

När någon drabbas av hjärtstopp måste hjälpen komma fort. I Kungälvs kommun är nästan 300 privatpersoner anslutna till SMS-livräddar-appen, redo att ge hjärt-lungräddning, när larmet piper i deras telefoner.

Sedan drygt ett år tillbaka är det inte bara ambulans och räddningstjänst som skickas ut i Västra Götalandsregionen när någon ringer 112 och larmar om hjärtstopp. Larmcentralen skickar också ut larmet via appen SMSlivräddare och de sms-livräddare som befinner sig närmast får order att bege sig till patienten, alternativt hämta närmaste hjärtstartare. I förra veckan gick larmet i centrala Kungälv och sex personer som fått meddelandet begav sig direkt till platsen för att hjälpa till i väntan på ambulans.

– Bara elva procent av dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus överlever, och tiden tills hjärt-och lungräddning, HLR, påbörjas är helt avgörande. Även om man skulle tio- eller femtondubbla antalet ambulanser så tar det ändå tid att komma fram, i snitt elva minuter, och det är för länge. Tack vara sms-funktionen kan de som redan befinner sig i närheten larmas och påbörja HLR, berättar Åsa Högstedt, som varit projektledare för SMS-livräddar-appen de första två åren.

800 hjärtstopp

Åsa Högstedt har en bakgrund som sjuksköterska på Kungälvs sjukhus och inom ambulanssjukvården. När centrum för hjärtstoppforskning i Stockholm skulle utvidga projektet med sms-livräddarappen blev Åsa ansvarig för projektet i Västra götalands-regionen.

– Det sker 800 hjärtstopp om året i vår region som är landets näst största sett till befolkningsmängd, så sms-livräddarna gör en stor insats eftersom chansen till överlevnad minskar med tio procent för varje minut utan behandling.

I Västra Götaland finns numera 8 200 privatpersoner registrerade som livräddare, vilket innebär en person per 200 invånare. De flesta finns i städerna, och Åsa Högstedt vill uppmuntra fler som bor utanför stadskärnorna att ansluta sig och tar Kärna som exempel.

Fler behövs

– Man kan se i realtid hur många livräddare som befinner sig i ett område. På kvällarna när folk har slutat jobbet finns det ganska många i Kärna, men på dagarna är de flesta på jobbet, och så är det på de flesta mindre orter, så det behövs fler.

Vad krävs för att bli sms-livräddare?

– Man ska ha gått en kurs i hjärt-och lungräddning de senaste tre åren och vara över 18 år. I övrigt behövs ingen utbildning. Många är rädda att göra fel, men så behöver man inte känna. Vad som händer om man inte får någon hjälp när hjärtat stannar vet alla, så allt man gör är bättre än att inte göra något alls. Finns en hjärtstartare till hands så säger den till dig precis vad du ska göra, och om inte hjärtat behöver hjälp så känner apparaten av det och inget händer, säger Åsa Högstedt.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar